PR - pressearbeid og medieomtale

Bilde: Nordis, Tyskland

Fjord Norge synlig i internasjonale medier til tross for pandemien

Synlighet i nasjonale og internasjonale medier gir verdifull eksponering til en brøkdel av kostnadene for annonsering i tilsvarende medier. Pressearbeid er derfor en viktig del av markedsarbeidet vårt. 2020 var et spesielt år også når det kom til pressearbeid. Vi ble tvunget til å ta grep og jobbe annerledes. Fysiske presse- og bloggerturer ble erstattet av et digitalt presserom og visningsturer.

Pressearbeid

Forbrukerne oppfatter redaksjonell omtale som både troverdig og interessant. Redaksjonell markedsføring er derfor et svært effektivt verktøy i kombinasjon med øvrig markedsføring. Hovedmålet med pressearbeidet er å øke kunnskapen om Fjord Norge og posisjonere regionen vår som et attraktivt reisemål som tilbyr spennende opplevelser og aktiviteter. Sammen med Innovasjon Norge og destinasjonsselskapene i regionen vår, jobber vi med å skape relasjoner til journalistene i de mest interessante markedene, invitere til presseturer og drive generelt PR-arbeid. Vi jobber aktivt og målrettet med å skape og bidra til redaksjonelt innhold  i medier som henvender seg til våre definerte målgrupper.

Vi vil fremover i større grad jobbe pro-aktivt for å få journalister til å skrive om tilbudene i regionen. Presseturer er fortsatt viktig for Fjord Norge, men rammevilkårene har endret seg noe og vi må derfor jobbe på en annen måte.

Pressearbeid skaper verdi

Fra og med 2019 sluttet Innovasjon Norge å måle presseomtale ved å vurdere annonseverdien av artikler (dvs. den tilsvarende kostnaden ved annonseplass i mediet), men vi vet at annonseverdien er på flere hundre millioner kroner.

Å arrangere presseturer og være vertskap for journalister koster destinasjonsselskapene og bedriftene tid og penger. Likevel mener vi at den redaksjonelle omtalen gir synlighet og oppmerksomhet for våre partnere som er verdt kostnaden forbundet med pressebesøk.

Vi vil rette en stor takk til alle destinasjonene og bedriftene som er med på å støtte opp om dette arbeidet og som sammen bidrar til de gode resultatene.

Fjord Norge kåret til "“Newsroom of the Year”

Da pandemien rammet og presseturene til Vestlandet ble avlyst, bestemte Fjord Norge seg for å ta i bruk kommunikasjonsverktøyet Mynewsdesk. Verktøyet lar oss sende ut pressemeldinger og redaksjonelle artikler fra Fjord Norge-regionen til nasjonale og internasjonale journalister, influensere m.fl. Resultatene kan måles umiddelbart.

Og arbeidet vi har lagt ned i verktøyet er blitt lagt merke til. I vårt aller første år i Mynewsdesk ble Fjord Norge kåret til Mynewsdesk´s "Newsroom of the year Norway". I finalen slo vi sterke merkevarer som Posten Norge, Telenor, Hyundai Motor Norway, Ruter og Multiconsult. Det er en fjær i hatten for både Fjord Norge og destinasjonene. I sin begrunnelse skriver juryen:

"Fjord Norge works like no other when it comes to producing inspiring content. The magic with Western Norway definitely shines through in their colorful visual content, and makes it hard not to want to give Western Norway a visit straight away. Their stories are adjusted to the current situation but still manages to make an impression on all target groups. By easily accessed content, all in one place, Fjord Norge have created a newsroom where you just want to stay around and read more and more!"

Vi har etablert et norsk nyhetsrom og et internasjonalt nyhetsrom i Mynewsdesk. Du finner disse her:

Mynewsdesk er et spennende tilskudd til vårt mer tradisjonelt arbeid opp mot media. Verktøyet gir oss nye muligheter til å bygge nettverk med journalister og redaksjoner i ulike kanaler, slik at vi kan sende ut spissede og målrettede nyheter direkte. Samtidig blir alt innhold – tekst, bilder og video – publisert i våre eget nyhetsrom hvor sakene kan bli plukket opp av følgere som får varsel om nyheter. Mynewsdesk tilbyr også en enkel funksjon for nyhetsovervåkning. Dette gir oss større muligheter til å se hva media skriver om regionen.

Mynewsdesk kan brukes av alle destinasjonene i Fjord Norge ved at de sender Fjord Norge tips til innhold, ferdig innhold eller pressemeldinger.


Synlighet i media

På grunn av pandemien og dennes tilhørende reiserestriksjoner var det vanskelig å få oppslag om Fjord Norge-regionen i internasjonale medier i 2020. Tilbakemeldingene fra redaksjonene var at de på grunn av uvisshet rundt når man igjen kunne reise utenlands, prioriterte å skrive saker om reisemål innenlands. Tilbakemeldingen fra redaksjonene er at dette vil endre seg når norske myndigheter offentliggjør en dato for når gjester igjen kan besøke Vestlandet. Vi har i samarbeid med Innovasjon Norge fått noen oppslag i internasjonale medier, sakene har da gjerne vært basert på inspirasjon om hva man kan gjøre på Vestlandet når grensene igjen åpner opp for besøkende. Saker om trehytter, fyr og saunar har vært spesielt populære.

Unike og spennende historier

Det blir stadig viktigere å lage innhold som viser noe nytt og unikt, som det ikke har vært skrevet om tidligere. For å oppnå dette er vi avhengige av hjelp fra destinasjonsselskapene: vi må sammen finne de gode historiene som løfter frem de spennende produktene.

Fokus på sesongutvidelse

Vi ser at antall medier som besøker Fjord Norge i vintermånedene øker. Vi tok imot 26 journalister, bloggere og influencere i månedene januar-april i 2020, hvilket tilsvarer 66,67% av alle mediabesøkene i 2020. Utviklingen av vinterprodukter og reise i «den nye sesongen» er viktig for det videre markedsarbeidet, og vi vektlegger å vise frem mulighetene utenom hovedsesongen i planleggingen av både individuelle og gruppepresseturer. Interessen for vår, høst og vinter har vært stor. Vi har gjennomført flere presseturer i ‘Go Viking’-sesongen med fokus på kultur, gastronomi, helårs fjordcruise og naturopplevelser både med og uten ski. Vi skal derfor fortsette å markedsføre sesongutvidelse når grensene åpner opp igjen.

Presseturer

I 2020 koordinerte Fjord Norge oppholdet til 39 journalister, bloggere og influensere fra 21 ulike medier og fra 10 ulike land. Dette er en betydelig nedgang fra 2019. Årsaken er først og fremst reiserestriksjoner som er innført i forbindelse med koronapandemien.

Antall skrib

Fra og med 2020 har Innovasjon Norge endret sin tilnærming til presseturer. De vil ikke lenger støtte individuelle presse- eller bloggerbesøk, og reduserer samtidig antall gruppeturer. De fokuserer nå kun på noen få internasjonale turer som er del av en kampanje.

Dette betyr at også Fjord Norge må ha en annen tilnærming til presseturer og vi må søke etter andre samarbeidspartnere for å gjennomføre presseturene. Vi er svært avhengig av et tett samarbeider med alle destinasjons- og transportselskapene. Fjord Norge vil fortsatt ha ansvaret for å sette sammen hele turen, mens destinasjonsselskapene legger opp programmet i sin destinasjon.

Influensermarkedsføring

Fjord Norge samarbeider med internasjonale bloggere og influensere for å skape oppmerksomhet om tilbudene i regionen, Influensermarkedsføring er en effektivt og rimelig måte å nå fram til nye kundegrupper. For Fjord Norge er det viktig å velge influensere som lager innhold i sine kanaler som treffer våre målgrupper.

Influensere er opinionsdannere, og med sin personlighet og egne meninger kan de nå frem til flere millioner mennesker. Fjord Norge får tilgang til innholdet de lager og kan bruke dette i egen markedsføring. Derfor skal Fjord Norge fortsette med influensermarkedsføring og jobbe enda mer målrettet med utvalgte opinionsdannere for å komplementere vårt eget markedsarbeid.

Pandemien skapte utfordringer også for reiseaktivitetetn til influensere. For å holde kontakt med internasjonale bloggere i gjennomførte vi i 2020 tre digitale bloggerturer. Mer enn 20 bloggere fra fire ulike land deltok.

Fjord Norway, logo negativ
Fjord Norge AS
5011 Bergen
Nordre Nøstekaien 1
info@fjordnorway.comfjordnorway.com
En takk til:
Vestland fylkeskommuneRogaland fylkeskommuneMøre og Romsdal fylkeskommune hvit
crossmenuchevron-leftchevron-right