Betalt omtale – kampanjer

Betalt omtale – kampanjerBetalt omtale – kampanjer
Foto: Nordlandblog - Sæbø Hjørundfjord

Våre 4 hovedsatsingsområder

Fjord Norge jobber med fire hovedsatsingsområder som reflekterer våre overordnede strategiske målsetninger og de hovedområdene destinasjonene i regionen jobber med.
Fotograf: Mattias Fredriksson
Fotograf: Mattias Fredriksson

Hovedsesong

Fjord Norge jobber for å spre trafikk i regionen i hovedsesongen og søker turister som er på jakt etter de gjemte skattene. De ønsker å oppleve regionen utenfor de kjente turistrutene og vil ha et avbrekk fra en hektisk hverdag. Det å reise utenfor de kjente turistrutene og lete etter «the hidden gems» er en trend som har forsterket seg gjennom pandemien. Det er også behov for å jobbe med og øke lønnsomheten i sommersesongen, og finne de rette kundene som blir lenger og som vil bruke våre kommersielle opplevelser og aktiviteter, nyte god lokalmat og bo godt.

Vi gikk tidlig ut med kommunikasjon for sommersesongen i håp om at utsiktene for sommeren 2021 skulle bli bedre med tanke på internasjonale gjester. Kampanjen startet i romjulen 2020 i Tyskland, Nederland og Danmark og varte ut mars 2021.  Til tross for noe usikre utsikter pga. pandemien, er Fjord Norge sin jobb også å tenke langsiktig og bygge reiselyst i våre hovedmarkeder. Dette var med andre ord en langsiktig investering som var viktig å gjøre for å sikre at vi var i de reisende sin bevissthet når grensene åpnet igjen. Se mer om denne kampanjen her i en suksess-case skrevet av vår samarbeidspartner Sojern.

Grensene våre var stengt et godt stykke ut i 2021, og vi åpnet opp relativt seint i forhold til en del andre internasjonale markeder. Dette førte til at vi også denne sommeren måtte legge inn innsats på det norske markedet.

I starten av juli lanserte Fjord Norge en betaversjon av reiseplanleggeren som skal gjøre det enklere for folk fra inn- og utland å velge Vestlandet. Den skal gjøre det lett å reise rundt og finne aktiviteter, opplevelser og tilbud i hele regionen. Reiseplanleggeren blir et verktøy for økt lokal verdiskaping og flere fornøyde gjester, og vil være lanseringsklar i 2022. For å begynne arbeidet med å etablere assosiasjoner mellom fjordnorway.com og reiseplanlegging på Vestlandet, samt drive trafikk til reiseplanleggeren for å avdekke brukeradferd, kjørte vi ut en kampanje i sosiale medier. I mai hadde kun 1 av 5 nordmenn planlagt ferien sin, i følge Innovasjon Norges koronabarometer (mai 2021), og vi lagde en video som spiller på akkurat denne situasjonen. En familie som skal på ferie, og som ikke har brukt mye tid på å planlegge i forkant. I tillegg har også familiens medlemmer mange ulike behov som skal dekkes i løpet av ferien. Reiseplanleggeren skal hjelpe denne familien å planlegge en innholdsrik ferie på Vestlandet. Vi valgte å bruke et kjent navn for å vekke nysgjerrighet og oppmerksomhet. Eli Kari Gjengedal er en god representasjon av vestlendingen og har positive assosiasjoner.  I tillegg til en rekke kommentarer på videoen, som viste at den resonnerte godt i målgruppen, nådde Eli Kari Gjengedal i løpet av sommeren ut 2,2 millioner ganger til det norske folk, for å tilby en hjelpende hånd med ferieforslag på Vestlandet som var tilpasset gjestens ønsker.

Dersom seeren trykket på linken i annonsen ble man tatt med inn i et interaktivt univers, hvor Eli Kari Gjengedal viser frem filmer av ulike turforslag basert på valg som brukeren gjør. Det var også en høy playrate på videoen i det interaktive universet. Per 31. august var det i overkant av 20 000 økter på reiseplanleggersiden, hvorav 86 % av trafikken kom fra kampanjen. I snitt brukte de 1 min og 17 sek på siden, mens noen av de mest besøkte turforslagene også hadde høye snittider:

  • En eventyrlig vri på Discovery Route: 04:55
  • Romantisk rundreise i Ryfylke og Hardanger: 03:19
  • Spektakulære landskap langs nasjonale turistveger: 05:54

I tillegg produserte vi en ny versjon av “Sommeren du aldri glemmer»-filmen kostnadseffektivt ved å skrive et nytt manus og bruke in-house voice. Filmen ble opprinnelig laget i 2020 for å treffe tidsånden med pandemien og har fokus på det vakre og spektakulære landskapet, vekker nasjonalromantiske følelser, og viser hvilke opplevelser vi tilbyr – som aktiviteter, kultur og mat. Denne tematikken var vel så relevant i 2021.

Annonse, Velkommen til sommeren på Vestlandet

Vi var også synlig i «sommerstemning-innstikk” i Dagbladet både på print og digital versjon. Den digitale versjonen hadde en click-through rate på 19,11% og en «completed read-rate” på 40,47%. Dette er usedvanlig gode tall.

Vi gjorde også konkrete tiltak for å støtte opp under budskapene til destinasjonene gjennom sommeren. Eksempelvis hadde Visit Nordfjord fokus på Oldedalen og ville etablere stedet som den mest eventyrlige vandredalen. Vi skrev en artikkel som tok for seg vandring i dalene på Vestlandet, med spesielt fokus på Oldedalen. Denne ble distribuert gjennom annonser i sosiale medier og native plasseringer.

Les merVis mindre
Foto: Oldedalen- VisitNordfjord - Ruben Soltvedt
Foto: Oldedalen- VisitNordfjord - Ruben Soltvedt

Adventure in the fjords

Fjord Norge skal posisjonere regionen som en attraktiv adventure-destinasjon internasjonalt. Gjennom et målrettet arbeid over ti år har vi etablert oss som en adventure-destinasjon og vi har gode adventure-bedrifter som tilbyr en bredde av aktiviteter og opplevelser.

Det ble ikke gjennomført egne markedsføringskampanjer innen adventure-segmentet dette året på grunn av pandemien og mindre internasjonale reisende. Aktivitetsturisme har vært en naturlig del av våre satsingsområder, men det har ikke vært egne adventure-kampanjer.

Fjord Norge jobber med B2B innen adventure og er medlem av ATTA (Adventure Travel Trade Association), og opprettholder her kontakten med adventure-miljøet.

Foto: Nordlandblog - Sæbø Hjørundfjord
Foto: Nordlandblog - Sæbø Hjørundfjord

Sesongutvidelse

Vi over tid sett en god utvikling for Fjord Norge-regionen i hovedsesongen, men vi har fortsatt god plass de fleste steder fra slutten av april gjennom mai, og fra september til starten av oktober. Vi ønsker derfor å sette fokus på vår og tidlig høst, og vi vil både overfor turoperatører og forbruker få frem de fordelene det er å komme på andre tider enn i hovedsesongen.  Vi jobber konkret mot målgrupper som gjerne reiser utenfor hovedsesongen, i tillegg til våre eksisterende målgrupper som kan velge å reise i skuldersesong.

Internasjonal kampanje

I samarbeid med Innovasjon Norge kjørte vi en kampanje før høsten internasjonalt, hvor vi brukte materialet fra “Break from the great”-produksjonen i 2019. Daniel fra London, Glo fra New York og Caroline fra Paris ble invitert til å ta en pause fra storbyen og oppleve Fjord Norge på en solo-reise. Filmene er laget som en tur gjennom Fjord Norge-regionen, og deres opplevelser skal oppfordre andre til å gjøre det samme. Filmene ble distribuert fra juli, og deler av «restart-midlene» fra Innovasjon Norge ble brukt på denne kampanjen. Dermed ble budsjettet for kampanjen nesten 3 millioner. Kampanjen ble gjennomført i seks markeder, der Tyskland, Nederland, Frankrike og Storbritannia var hovedmarkedene. I tillegg ble filmene distribuert i Italia og Spania. Til sammen genererte denne delen av kampanjen 69,1 millioner visninger og 3,5 millioner thruplays.

Internasjonale kampanjer, annonser

Vi brukte også Innovasjon Norges sin remarketing-modell for å kapitalisere på profileringen av Vestlandet gjennom Visit Norway. På den måten fikk vi ledet trafikk inn til et landingssideunivers på fjordnorway.com. Annonsene ble distribuert på sosiale medier, native og display i Tyskland, Frankrike, Nederland og UK. Remarketing-delen av kampanjen genererte 8 millioner visninger og 15 000 klikk. Våre organiske flater blir også brukt i kampanjeperioden for å støtte kampanjen med innhold, og her kan du se et eksempel på en story som ble lagt ut på Instagram.

Nasjonal kampanje

Etter sommerens suksess med innstikk i Dagbladet og digital versjon på livsstilguide.no via Mediaplanet, oppfordret vi også nordmenn til å oppdage Vestlandet i høstprakt (les annonseartikkelen). Det ble i tillegg kjørt annonser via native og sosiale medier i det norske markedet, for å stimulere til å legge høstferie, workation og helgeturer til Vestlandet. Av alle kampanjene i Q3 som Mediaplanet gjennomførte, presterte vårt innhold som nr. 2 i verden, med en CTR på 16,98%, samt også en god lesetid på 45 sekunder i snitt. Det tyder på at mange er interesserte i høstens opplevelser på Vestlandet.Nasjonale annonsekampanjer

Ny produksjon

Vi utvidet også samarbeidet om sesongutvidelse med Innovasjon Norge, og produserte innhold til kommunikasjon for våren på Vestlandet som lanseres i 2022.

Les merVis mindre
Foto: Sogndal Foto, Håvard Nesbø
Foto: Sogndal Foto, Håvard Nesbø

Vintersesong

Helårsturisme er nøkkelen til et mer lønnsomt reiseliv, helårsarbeidsplasser og levende fjordby og -bygder. Det bidrar til at vi blir en destinasjon som er et godt sted å besøke og et godt sted å bo. Å utvikle vinterturismen i regionen er et viktig bidrag for å skape helårsturisme.

Utvikling av konsept

Fjord Norge startet høsten 2020 et arbeid med å utvikle et innsiktsbasert kommunikasjons-og produktkonsept for vinteren i Fjord Norge. Prosjektet har fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune, Vestland fylkeskommune og destinasjonene i Rogaland. Det ble gjennomført en større undersøkelse og noen kommunikasjonsretninger ble testet i fem markeder våren 2021. Denne innsikten gir grunnlag for å utarbeide et vinterkonsept tilpasset markedsbehov og innsikt fra markedene. Innhold som blir grunnlaget for kommunikasjonen i aktuelle markeder i sesongen 22/23 ble produsert i løpet av vintersesongen 2021/2022.

Fjord og Nord

Fjord Norge, Nord Norsk reiseliv og Widerøe jobber sammen for å løfte den unike kombinasjonen av fjord og nord, det beste som Norge kan tilby. Det er lagt et grunnlag for et langsiktig samarbeid mellom de to landsdelsselskapene. Vi har startet med vinter, hvor det har blitt utviklet artikler og innhold som Widerøe tok ut i sine kanaler.

Les merVis mindre
crossmenu