Leder
Norge var praktisk talt lukket for internasjonal ferie- og fritidsturisme og forretningsreiser fra mars 2020 til februar 2022, bortsett fra kortere perioder sommer og høst 2020 og 2021. I samme tidsrom har nordmenn vært flinkere til å benytte landet i feire- og fritidsøyemed enn i et normalår, dette gjelder både for sommerferie og kortere reiser ellers i året. Det er hyggelig, men likevel er reiselivsnæringen helt avhengig av internasjonale gjester og de har ikke kommet tilbake i samme omfang som før pandemien.
Det hersket usikkerhet om hvordan norsk reiselivsnæring skulle ta seg inn igjen etter Korona-pandemien og nedstengningene, men vi så allerede i mars og april 2022 at næringen var på vei til å hente seg raskere inn enn hva vi hadde forhåpninger om ved inngangen til 2022.
De fleste reiselivsbedriftene har fra våren 2022 hatt god pågang av norske og nord- europeiske ferie- og fritidsturister. Veksten fra Tyskland og Nederland har vært høy i prosent og volum, men reiselivet i regionen har også opplevd god økning fra amerikanske gjester. Den korte forklaringen handler om oppdemmet reiselyst, behov for trygge reisemål og intakt natur, godt hjulpet av lav kronekurs og god tilgjengelighet med ferger og fly.
For året totalt ligger antall kommersielle overnattinger på Vestlandet i 2022 1 prosent over 2019-nivået. Norske overnattinger økte med 10 prosent, mens utenlandske overnattinger hadde en nedgang på 13 prosent i forhold til 2019. Markeder i Sør-Europa og i spesielt Asia er ikke tilbake på nivåene før pandemien og på grunn av krigen i Ukraina har det vært lav flykapasitet mellom Norden og Asia.
Hetebølger flere steder i verden har økt interessen for kjøligere regioner, slik som Norden, og vi har sett tegn på turister som søker seg hit på grunn av klimaet vårt.
På grunn av reiserestriksjoner i starten av 2022 har Fjord Norge hatt kampanjeplaner og materiell klare for å gå ut i det øyeblikket markedene «åpnet». Målet har vært å strekke sommeren lengst mulig i begge ender, med en egen vårkampanje og høstkampanje, samt at vi har gjennomført en sommerkampanje med mål om å vise frem steder i regionen som har behov for økt besøk om sommeren.
De første forbrukertiltakene for å vise vinteropplevelser på Vestlandet ble gjennomført senhøsten 2022 i et utvalg markeder med høyt potensial og god tilgjengelighet. Målet med innsatsen er å begynne å skape interesse og øke kjennskapen til regionen som vinterdestinasjon og opplevelsene her. Film, bilder, tekster og budskap er utviklet på bakgrunn av innsikten vi opparbeidet oss gjennom en omfattende markedsundersøkelse utført av Epinion i 2021.
Det ble i 2022 gjennomført flere workshops i internasjonale markeder, i tillegg til at det ble gjennomført visningsturer for internasjonale turoperatører sammen med destinasjoner. Likevel er digitale møteplasser nå den nye normalen for effektivt kunne inspirere, informere og koble operatører med landsdelen.
Også på pressesiden var det mulig å gjennomføre flere store visningsturer for utvalgte internasjonale medier og journalister. Disse turene ble i stor grad gjennomført i partnerskap med flyselskaper og destinasjoner, men også i samarbeid med NordNorsk Reiseliv med temaet «fjord og nord».
Høsten 2022 ble også regionens felles nettportal, fjordnorway.comm lansert i en svært forbedret utgave, ved at funksjonene «attraksjoner og steder» gjør det lettere for destinasjoner og kommuner å sette sammen alle sine opplevelser og produkter på en god og kundeorientert måte.
Samtidig ble den av Agenda Vestland finansierte «Reiseplanleggeren» med egen app, lansert i en versjon 2.0 med bedre brukerorienterte funksjoner. Nytt nettsted og reiseplanlegger er konkrete verktøy for flere fornøyde besøkende og for økt lokal verdiskaping i regionen fordi gjestene finner opplevelser, aktører og steder på ett sted og får gode grunner til å bli her lenger.
Sammen med fylkene og destinasjonsselskapene gjennomførte Fjord Norge tre regionale kick-off-samlinger høsten 2022. Målet har vært å komme tettere på bedrifter for å orientere bredt om Vestlandets muligheter og hvordan fylker, destinasjoner og Fjord Norge bidrar på flere områder for et attraktivt og bærekraftig reiseliv.. Oppmøtet har vært svært godt. Til sammen har over 350 deltatt på høstens arrangementer i Bergen, Haugesund og Åndalsnes. Tilbakemeldinger fra deltakerne har jevnt over vært meget gode.
Samarbeidsavtalen med fylkene er helt avgjørende for at Fjord Norge har kompetanse og kapasitet til å ivareta reiselivet i regionen på alle funksjoner – fra innsikt, bransje, presse, sosiale medier, digital markedsføring, innholdsproduksjon og drift av nettsiden fjordnorway.com. Dette er fellesfunksjoner som både skal løfte hele landsdelen, og som skal invitere til samarbeid med destinasjoner og kommersielle aktører som ønsker utvidete samarbeid.
Fjord Norge jobber tett sammen med destinasjonene og ledende aktører i regionen. Gjennom samarbeid og felles tiltak skaper vi synlighet og aktvitetsnivå som er tyngre enn vår egen vekt. Og gjennom strategiske utviklingsprosjekter legger vi til rette for å styrke regionens konkurranseevne, økt lokal verdiskaping og et bærekraftig reiseliv på Vestlandet med flere helårs arbeidsplasser.